Symbolen

Het juweel stelt een golf voor, symbool voor beweging, flexibiliteit, mobiliteit. Een rimpeling op het water kan ontstaan door de wind die er mee speelt, maar ook door een steen die het water verlegt, of door een zandbank waar het water op breekt. De rimpeling kan de voorbode zijn van de golf, tot zelfs de tsunami. Een golf bestaat uit oneindig veel druppels. Elkeen schittert als een diamant. Samen vormen ze een enorme kracht. Dat is het streven van Aqua, samen sterk schitteren.

Het Logetapijt bestaat uit een wit en zwart doek van wilde zijde, waar het zwart gevormd wordt door zwarte golvende lijnen, symbool voor permanente beweging. Voor de opbouw werd gekozen voor glas, symbool voor helderheid en transparantie. De Zon en de Maan zijn glazen bollen, de Maan voor de helft gezandstraald De Kolommen bevatten persoonlijke juweeltjes of voorwerpen van alle Aquavieten. Deze hadden in hun leven een bijzondere betekenis. Zij symboliseren de ervaringen en het ideeëngoed die elke maçon uit zijn verleden meebrengt en van waaruit hij aan de toekomst bouwt.

De nautische Passer en de Winkelhaak zijn van messing en de treden van natuursteen. Het knopenkoord is een blauw driestreng meertouw met drie achtknopen. Rond het Logetapijt staan drie hoge glazen Waterzuilen, waarin bij de Opening van elke zitting Water wordt gegoten, symbool voor alles waarvoor Aqua staat.

Het vloeistofkompas staat bovenop de kubieke steen. Het eeuwige Licht is naast de kubieke steen opgesteld.

Voor het schootsvel werd er geopteerd voor een natuurlijk materiaal: wit leder, zonder enig kenmerk van graad of hoedanigheid. Wij wensen hiermee de gelijkheid te onderstrepen. Hiërarchie heeft hooguit belang bij het bepalen van functies en hoeft absoluut niet te worden geëxposeerd